Kamervragen gesteld over rekenrente

Kamervragen UFR aanpassingDe verhoging van de rekenrente bij de pensioenen heeft veel los gemaakt. Ook Kamerleden mengen zich nu in de discussie. Kamerleden Krol (50plus), Omtzigt (CDA) en Ulenbelt (SP) hebben de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen gesteld over de aanpassing van de rekenrente.

Hierbij wordt de staatssecretaris gevraagd naar een brief de ze eerder heeft verstuurd naar de Eerste Kamer. In deze brief was toezichthouder DNB juist gevraagd de voorziene wijziging bij de pensioenfondsen uit te stellen. Dit in verband met een lopend onderzoek naar het stroomlijnen van de UFR (Ultimate Forward Rate). De verwachting is juist dat deze in het loop van het jaar voor de Europese verzekeraars wordt vastgesteld.

Kamervragen over verschillen rentevisie

De Kamerleden willen graag antwoord hebben op verschillende andere vragen. Het lijkt erop dat de rentevisie die de UFR impliceert voor de verzekeraars en pensioenfondsen afwijkt van de rentevisie van de DNB. De vraag is dan ook waarin deze visies precies verschillen. Ook willen de Kamerleden meer informatie over de verschillende rentevoeten die verzekeraars en pensioenfondsen moeten hanteren bij het bepalen van de toekomstige pensioenverplichtingen.

De Kamerleden willen natuurlijk ook graag weten wat de stijging is van de totale pensioenverplichtingen van de Nederlandse pensioenfondsen als gevolg van de aanpassing in de UFR. Daarbij moet de staatssecretaris in detail aangeven wat de gevolgen zijn van herstelplannen die al lopen bij de pensioenfondsen. Maar ook details ten aanzien van herstelplannen die als gevolge van deze wijziging in de UFR worden opgesteld.

De staatssecretaris is gevraagd om de antwoorden voor het eind van augustus aan te leveren. Zodat de Kamerleden nog voldoende tijd hebben om deze te bestuderen voordat het Algemeen overleg pensioenen begint op 3 september.

Speak Your Mind

*